Tekst og foto: Bjarne Røsjø
Aftenposten inviterte i høst leserne til å sende inn forslag til «Det beste av Oslo» i ti kategorier. En av kategoriene var «Beste markastue», og i dag ble vinneren kjent: Rustadsaga er den beste i sitt slag i hele Oslomarka.
Leserne nominerte Rustadsaga fordi denne markastua, som ligger like ved idylliske Nøklevann, er «koselig både inne og ute». På uteområdet kan turfolket møte både geiter og høns, og innendørs «… har de utmerket servering med himmelsk gjærbakst. Her er det hyggelig betjening med stolthet i det de driver med», mente leserne.
Vi gratulerer!
Den karakteristikken kan Helga Gunnarsdóttir, styreleder i Østmarkas Venner (ØV), underskrive på.
– Vi i ØV gratulerer hele personalet på Rustadsaga og fryder oss over kåringen. Jeg tror det er tre grunner til at de har vunnet. Usedvanlig hyggelig personale som alltid yter sitt beste. De lager meget gode bakevarer. Dessuten ligger Rustadsaga slik til at det er kort vei fra bebyggelsen for både barna med korte bein og de eldre med litt slitne bein. Det gjør at mange har muligheten til å ta en «kortreist tur», sier Gunnarsdóttir.
– Det er veldig hyggelig å bli stemt fram av Aftenpostens lesere! Det må jo bety at folk verdsetter det vi gjør og setter pris på det, sier Sissel Ullevålseter til Østmarkas Venner.
– Det er mye jobb å drive en markastue, men det er også en givende jobb. Det er i stor grad været som styrer hvor mange gjester vi har, men vi har også mange faste gjester: Noen kommer innom av og til, noen kommer innom et par dager i uka, og så er det noen som kommer hit på faste klokkeslett seks dager i uka, forteller hun.
Sissel Ullevålseter og familien kom til Rustadsaga i juli 1993, altså for snart 29 år siden. Det populære serveringsstedet har hele tiden vært drevet som en familiebedrift. I dag er Sissel daglig leder og driver stedet sammen med ektemannen og altmuligmannen Pål Pettersen samt sønnen Emil Ullevålseter Martinsen og hans samboer Marte Eidesmo – som begge er utdannede kokker fra Østmarkseteren.
– Det er jo veldig stas å vinne en sånn kåring, men jeg vil tilføye at alle markastuene blir drevet av folk som gjør en kjempejobb for markabrukerne. Serveringsstedene i Marka har litt ulike profiler og ligger på forskjellige steder, og det gir et mangfold som jeg tror folk setter pris på, tilføyer hun.
Markabruken endrer seg
Sissel Ullevålseter vokste opp på Ullevålseter i Nordmarka og kom til Rustadsaga da hun var 30 år gammel. Hun har med andre ord bodd hele sitt liv i Marka, og i løpet av denne tiden har hun lagt merke til store endringer i markabruken.
– Det er ikke lenger så mange som bruker hele dagen på en tur i Marka, sånn som de gjorde i gamle dager. Da jeg kom til Rustadsaga var det mange som ikke gikk innom oss, fordi vi ligger slik til at folk enten begynner på turen eller er nesten ferdig med turen når de kommer forbi. På den tiden var det mange pensjonister blant de som kom innom, forteller hun – og fortsetter:
– Men nå har vi besøk av folk i alle aldersgrupper! Det blir også stadig flere og flere som går korte eller mellomlange turer, sånn at det blir tid til å gjøre også andre ting på samme dag. De yngste kommer naturligvis i barnevogn, og den eldste som går her hver dag er over 90 år. Jeg føler i det hele tatt at beliggenheten vår er blitt bedre i forhold til Oslo-befolkningens bevegelsesmønstre.
– Det er også veldig hyggelig å se at flere unge bruker marka nå enn for 10-15 år siden. Jeg vet ikke helt hvorfor den økningen har skjedd, men kanskje folk som Lars Monsen og Cecilie Skog har gitt inspirasjon til de yngre generasjonene, antyder hun.
Markastuene styrker folkehelsa
For øvrig gjorde bestyrerne på Rustadsaga den samme erfaringen som de andre markastuene da koronapandemien rammet Norge: Antallet markabrukere eksploderte.
– Under pandemien har møtesteder i Marka fått et oppsving, og mange nye brukere har funnet veien til Østmarka. Her er markastuene uvurderlige for både den psykiske og fysiske folkehelsa. Rustadsaga var forresten et av de første stedene jeg oppdaget i Østmarka, påpeker Helga Gunnarsdóttir – som opprinnelig er fra Island.
Da Aftenposten inviterte leserne til å sende inn forslag om «Det beste i Oslo» mottok redaksjonen mer enn 4000 forslag. Lesernes begrunnelser og antall nominasjoner lå til grunn da en jury skulle plukke ut finalistene i ti kategorier. Juryen ble ledet av Aftenpostens kulturredaktør Cecilie Asker og kommentator Nazneen Khan-Østrem. I kategorien «markastue» var det fire finalister: Trollvannstua i Lillomarka, Rustadsaga i Østmarka, samt Kikutstua og Kobberhaughytta i Nordmarka. Den endelige vinneren, altså Rustadsaga, ble kunngjort i Aftenpostens nettavis onsdag 2. februar.
Rustadsaga er ei populær markastue for de ca. 50000 innbyggerne i Østensjø bydel, men tiltrekker seg også besøkende fra hele Oslo-området.
– Mange av de som bor i vår bydel trenger ikke engang ta buss eller t-bane for å komme seg ut i Østmarka, de kan bare gå ut av stuedøra og inn i skogen. Og det er helt gratis! Dessuten er det fortsatt planer om utbygging i denne bydelen. Det betyr vel at vi kan vente enda flere mennesker i Østmarka og på markastuene i årene som kommer, spår Sissel Ullevålseter.
Og til de som lurer: Joda, det stemmer at Norges mest berømte sagbruksarbeider – Solan Gundersen– holdt til på sagbruket som Rustadsaga har fått sitt navn etter. Det har selveste Kjell Aukrust bekreftet. Saga var i drift til 1954, men navnet lever i beste velgående.
Mer informasjon
Aftenpostens artikkel: Bestemoren syntes ikke boller hørte hjemme på markastuen. 50 år senere er de Sissels signatur. Publisert 2. februar 2022
Østmarkas Venner: Bestyrerne på Mariholtet skal slutte – men ikke riktig ennå. Publisert 16. desember 2021
Even Saugstad: Solan Gundersen på Rustadsaga. Publisert 29. juni 2018