Høstsola skinte fra klar himmel over en av Østmarkas viktigste nærskoger da nesten hele Samferdsels- og miljøutvalget i Oslo bystyre og byråden den 15. oktober møtte beboerne i området. Bakgrunnen for befaringen var de store protestene mot Bymiljøetatens (BYM) planer for hogst i nærskogen ved Haugerud og Trosterud.
I starten av befaringen delte ØV ut brev til byråd Vea om etablering av en permanent nærskogsone for å ta vare på slike viktige områder. Brevet støttes av Naturvernforbundet i Oslo og Akershus og Lillomarkas Venner
– Jeg er utrolig glad for at så mange fra utvalget og selve byråden stilte opp. Etter vårt syn var det viktig for utvalget og for BYM å forstå folks store behov for nærnatur. Beboerne her i Alna bydel har E6 i nord og Østmarka i sør. Folk har ikke egne hager eller hytter, det er nærskogen i Østmarka som er deres verdifulle fristed og viktig møteplass i hverdagen, ferier og i helgene, sa styreleder i ØV Helga Gunnarsdóttir etter befaringen.
Hogstplanen skal på høring
14. oktober fikk beboerne og ØV tilsendt revidert hogstplan fra bystyrets miljøutvalg. Sirin Hellvin Stav, utvalgsleder fra MDG, ledet befaringen 15. oktober hvor BYM informerte om den reviderte hogstplanen. Beboerne ledet deretter utvalget inn i skogen og informerte hvorfor de mente at kommunen bør avstå fra å hogge skogen. Avslutningsvis ble det gitt tid til at både utvalget og byråden kunne stille spørsmål.
BYM informerte om at området hvor de planlegger og tynne skogen, er betydelig redusert fra planen som ble sendt i desember i fjor. Det er nå snakk om skjøtsel av seks mindre områder. BYM lovte at trærne skal bli store og skogen får lov å bli gammel. Hogstplanen skal ut på ny høring. Planen for snuplass for tømmertrailere er ikke lagt bort, men BYM har forslag om nytt sted.
Tre av områdene ble hogget for 40 år siden og det er blant annet i disse områdene kommunen ønsker å utføre tynning av skogen. I to andre områder vil kommunen blant annet hogge for å ta ut gran, mens i ett område skal det felles trær som ledd i bevaring av et kulturminne.
Styrking av vernehensyn i kommuneskogen
Utvalgsleder Stav fra MDG stilte spørsmål til BYM om bevaringsskog og informerte om at da Mål og retningslinjer for Oslo kommunes skoger sist ble vedtatt av bystyret, ble det gjort en skjerping av vernehensyn. Gro Koppen fra byrådsavdelingen opplyste om at utkast til ny Flerbruksplan ble sendt til byrådet i august, at den skal forankres hos byråden før den sendes på høring.
Slik Stav opplyste om, beskriver Mål og retningslinjer for kommuneskogen at: «Spesielt verdifulle områder med opplevelsesrik gammelskog skal vurderes avsatt som bevaringsskog».
I byrådssaken om behandlingen av Mål og retningslinjene står det: «Videre ønsker byrådet at flere skogsområder med viktige natur- og opplevelsesverdier skal vernes. Det legges opp til at verdifulle områder med opplevelsesrik gammelskog i Oslo kommunes skoger kan avsettes som bevaringsskog. Aktuelle områder vil avklares nærmere i flerbruksplanen.»
Hvorfor kan ikke hogstplan stilles i bero?
Det ble stilt mange spørsmål i forbindelse med befaringen. Flere lurte på om ikke hogstplanen kan stilles i bero til den nye Flerbruksplanen for kommuneskogen er vedtatt, slik at saken blir vurdert i henhold til Flerbruksplanen.
Abdullah Alsabeehg som er nestleder i utvalget, spurte om det var slik å forstå at det på grunn av vernet i Østmarka at disse bufferområdene mot bebyggelsen det eneste som er igjen til hogst.
BYM svarte at «Vi har jo ventet med å lage hogstplan til vernevedtaket var i havn. Så ble det litt «kjapt og gæli» laget en hogstplan, og så ble den slik».
Petter Bøchmann fra Haugerudspeiderne stilte spørsmål om det fremdeles var planlagt å ta ut store trær. Til det svarte BYM at det ikke lenger var et mål å ta ut stort virke.
Mari Riise Knutsen fra Rødt spurte BYM om hvorfor dem vil hogge for å tilrettelegge for friluftslivet/skape et estetisk uttrykk, når de som bruker skogen er så tydelige på at de liker skogen slik den er.
Ba politikerne stoppe snuplass-planer
Aksjonsgruppa på Haugerud/Trosterud ba medlemmene av samferdsels- og miljøutvalget om å stanse planene om å bygge en stor snuplass midt i et meget viktig turområde.
Stedet der BYM vil anlegge snu -og velteplass for tømmer er innfallsporten videre til Østmarka for alle som bor på Haugerud og Trosterud. En snuplass vil forringe området kraftig og er heller ikke nødvendig dersom formålet med skjøtselen er forsiktig tynning i utvalgte områder.
– Forsiktig tynning i yngre skog, kan ikke forsvare omfattende tiltak som bygging av velte- og snuplass på 22 meter i diameter eller bruk av hogstmaskiner og lassbærere i terrenget. Det er heller ikke nødvendig å foreta gjentatte hogstinngrep med jevnlige intervaller. Vi ber om at disse tiltakene legges bort når bystyret skal behandle saken om hogstplanen for nærskogen vår, formidlet Katrine Lone Thomson i aksjonsgruppen til politikerne.
– Vi ber om at bystyrepolitikerne tar hensyn til den betydning skogen har for oss som bor her, når innbyggerforslaget om nærskogen vår skal behandles. Dere politikere er våre tillitsvalgte og vi har tillit til at dere lytter til oss som bruker området daglig, sa Vera Stroth i aksjonsgruppa Bevar nærskogen på Haugerud/Trosterud.
Dette har skjedd i kampen mot hogst av nærskogen
Saken startet med at Bymiljøetaten sendte hogstplan for Østmarka på «høring» før jul 2023. ØV sendte innspill til hogstplanen i januar 2024 og var meget kritisk til det vi mente var omfattende hogstplaner i en opplevelsesrik nærskog ved Haugerud/Trosterud som er et tett befolket område. ØV anmodet om befaring i området.
Våren 2024 ble flere og flere beboere oppmerksomme på hogstplanen og startet en aksjonsgruppe med representanter for borettslag, sameier og organisasjoner som Speiderne med flere. Aksjonsgruppa startet en Facebook-gruppe, og leverte et innbyggerinitiativ for å få saken opp i Bystyret, og skrev leserinnlegg. Da begynte ballen å rulle, og det ble fart i sakene. Du kan lese mer om bakgrunnen her og i denne lederen i Nytt fra Østmarka.
Bymiljøetaten inviterte til befaring tidlig i august, men på grunn av ferietid ble den utsatt etter anmodning fra ØV, til 26. august. Svært mange fra nabolaget møtte opp og fortalte om hvordan de bruker området og hvor mye skogen betyr. I løpet av befaringen lovet BYM å komme tilbake med en nedskalert hogstplan og en revidert plan for en snuplass for store tømmertrailere og velteplass for tømmer. Du kan lese mer om befaringen her