Til hovedinnhold

Friluftsliv og turer

Om lag en million mennesker har Østmarka innen rekkevidde som friluftslivsområde. De fleste kan komme seg ut i Østmarka via en kort tur med bil, buss eller bane – og mange bor så nær Østmarka at de kan ta beina fatt helt hjemmefra.

På toppen av Kjerringhøgda står det som er et branntårn om dagen, men om natta forandrer det seg til et romobservatorium. Hvis du har litt fantasi, da. Foto: Kristian Götz / Fotointhesky.

Østmarka har en overflod av fantastiske naturverdier, verdifulle kulturminner og rike turmuligheter. Hensynet til friluftslivet er en av grunnene til at Østmarkas Venner (ØV) har ønsket å verne en del av Østmarka som nasjonalpark.

Friluftslivsområder

To områder i Østmarka ble i 2013 vernet av hensyn til friluftslivet, etter paragraf 11 i markaloven. De gode mulighetene for å få spesielle naturopplevelser gjorde at områdene ble blant de fire første i Norge som ble vernet i tråd med denne bestemmelsen, etter et forslag fra Østmarkas Venner.

Hauktjern friluftslivsområde omkranser nordre deler av idylliske Nøklevann og strekker seg nordover på østsiden av Lutvann. Du kan komme til Hauktjern for eksempel ved å gå fra parkeringsplassen ved Ulsrudvann og følge skogsveien til Sarabråten. Fra Sarabråten går det en tydelig sti oppover i åsen mot øst.

Spinneren friluftslivsområde består av flere langstrakte åsrygger med til dels dype dalsøkk. En tur til Spinneren kan begynne for eksempel fra parkeringsplassen på sletta nedenfor Sandbakken, eller fra Grønmo-området.

To vandrere på vei til Dølerud, etter å ha passert ei klopp som er ØX-foreningens varemerke: En kløyvd stokk over bekken.

Turer med guide

Østmarkas Venner arrangerer flere ganger i året turer med guide i ulike deler av Østmarka. De fleste krever ikke påmelding, det er bare å møte opp ved startpunktet.

ØVs nettside med omtale av kommende turer med guide finner du her.

Nettsider med tallrike turtips

Det finnes en rekke nettsider med tips til turer i Østmarka. Den største ser ut til å være Ut.no, som har over 80 turforslag bare i Østmarka. Her finnes det forslag til både enkle turer, mer krevende turer og overnattingsturer med telt eller overnatting på hytter.

Ut.No: Utforsk Østmarka!

Den Norske Turistforening har en nettside med 17 turforslag i Østmarka. DNT samarbeider med Ut.no, så noen av disse turene finnes begge steder.

DNTs Turforslag i Østmarka

Etter at Bymiljøetaten hadde lagd skøytebane på Nøklevann i romjula i 2021, tok det ikke lang tid før det krydde av folk på isen. Foto: Steinar Saghaug.

Litteratur

Østmarka-leksikonet Østmarka fra A til Å inneholder omtaler av nær sagt alle stedsnavn du kan finne på et kart over Østmarka. Boka fungerer derfor utmerket som tips til turer i området. Forfatteren Even Saugstad kom med en ny utgave i november 2022.

Pedagogen, forfatteren og Marka-entusiasten Håkon Breivik Myhr utga i 2021 boka På tur med ildsjeler i Oslomarka. Han hadde vært på tur med intet mindre enn 48 ildsjeler på 35 turer i alle deler av Oslomarka, og seks av disse var i Østmarka. Boka er godt lesestoff og fungerer i tillegg bra som forslag til turer.

Anders Baumberger utga i 2015 Turboka, som er en guide til opplevelser i det store rommet mellom dørstokken og Galdhøpiggen, og et sted imellom der ligger Østmarka med sine mange attraksjoner. Boka rommer blant annet beskrivelser av turer til Tømmerås, Tonekollen og Tårnet på Kjerringhøgda.

Denne praktfulle svalestjerten ble fotografert ved Skjelbreia i slutten av mai for et par år siden. Foto: Tor Ødemark.