Til hovedinnhold

15.03.24

– Tiur er favorittfuglen min!

Lars Lindland har interessert seg for tiur siden han var liten gutt. Nylig holdt den flinke turfotografen et spennende fotokåseri på idylliske Sandbakken Sportsstue.

Gullfuglen spiller opp til dans. Foto: Lars Lindland

Gullfuglen spiller opp til dans. Foto: Lars Lindland.

Et sted mellom 80-100 personer var til stede for å høre Lindlands foredrag om tiurene. «Spill, leik og ramme alvor», var tittelen der Lindland gikk gjennom hvor og hvordan tiuren lever, hva som må til for å fange dem på kamera og mye annet.

Tiur er hann av fuglearten storfugl (Tetrao urugallus). Det er en art av skogshøns i fasanfamilien. Hannen kalles tiur, hunnen røy og ungene kyllinger. Tiur blir i noen grad også brukt som en generell beskrivelse av arten uavhengig av kjønn. 

Spillplass er et sted der tiurene møtes for å utfordre og kjempe mot hverandre. Målet er å få «drag på damene» og vise seg fram. Ofte slåss hannene om de beste territoriene på leiken.

Leiken skjer ofte med dansende bevegelser. Ordet leik blir også brukt om området hvor paringsleken finner sted.

Kilde: Store Norske Leksikon og Wikipedia

Minst fem spillplasser i Østmarka

Det er et sted mellom 80 000-100 000 tiurer i Norge ifølge Artsdatabanken. Hvor mange det finnes i Østmarka, er ikke Lars Lindland sikker på.

– Det kan jeg ikke svare på. Jeg vet at det er mer enn fem spillplasser, kanskje seks eller syv eller enda flere. Å spore opp alle spillplassene er en ganske tidkrevende oppgave, sier Lindland og fortsetter:

– Det tar også ganske lang tid å spore opp nøyaktig hvor mange fugler det er siden de spiller på et ganske bredt og stort område, sier Lindland.

Tiurskogen i Østmarka kan være et mystisk og fascinerende skue. Foto: Lars Lindland

Tiurskogen i Østmarka kan være et mystisk og fascinerende skue. Foto: Lars Lindland.

Fascinasjon siden barneskolen

Han forteller at tiuren har fascinert ham helt siden barneårene.

– Tiuren er favorittfuglen min. Det har det vært siden jeg var liten og gikk på barneskolen. Jeg har alltid hatt en fascinasjon. Jeg vet ikke helt hva det er. Det er kanskje størrelsen eller spillet som er litt mystisk og vanskelig å komme inn på, sier Lindland.

Han har brukt mange timer i naturen for å sikre seg gode bilder og videosnutter av tiuren. Det han serverte det lydhøre publikummet var et resultat fra de siste åtte-ti årenes turer, men det meste materialet var av nyere dato og fra Østmarka.

Lars Lindland holdt et engasjerende foredrag. Foto: Torbjørn Andersen

Lars Lindland holdt et engasjerende foredrag. Foto: Torbjørn Andersen.

I tillegg til å vise flotte bilder hadde han også satt sammen en video bestående av flott natur og tiurleik.

– Tanken min bak foredraget er at folk skal få litt større innblikk i hvordan tiuren oppfører seg, hvordan den lever og hva slags habitat den er avhengig av. Kanskje får man noen opplevelser som inspirerer til å finne sin egen tiurleik, sier Lindland.

Lindland var også innom hva som truer tiurens leveområder og hvordan bygging av Dammyrveien kan ødelegge en av de flotteste tiurleikene i Østmarka. For tiuren er det faktisk ramme alvor hvis veien blir bygget.

Tiuren er en fantastisk flott fugl. Foto: Lars Lindland

Tiuren er en fantastisk flott fugl. Foto: Lars Lindland.

Timevis og dagevis i skogen

Lindland beskriver seg selv på denne måten.

– Jeg en turfotograf, som har med meg kamera på tur, og bruker mye tid på det.  Det er mye vidvinkelbilder, mye solnedgang og litt astrofoto (nordlys) og den sjangeren der, sier Lindland.

Han fortalte i foredraget at han har brukt timevis og dagevis i skogen for å komme inn på tiuren og spillplassene som fuglene benytter.

Dette er helt nødvendig for å sikre seg gode bilder. Tiuren kan reagere på klikk og lys fra kamera. Nettopp derfor er det viktig å være nøye med å velge seg et godt sted så tett som mulig på fuglene.

Tiuren er en flott storfugl. Her er den i ferd med å gjøre flaksehoppet. Foto: Lars Lindland

Tiuren er en flott storfugl. Her er den i ferd med å gjøre flaksehoppet. Foto: Lars Lindland.

Inviterte ØVs styreleder på tiurleik

Etter endt foredrag fikk Lars Lindland selvsagt stor applaus fra de fremmøtte. Han overrasket også Helga Gunnarsdóttir, styreleder i ØV.

Hun fikk et gavekort med følgende invitasjon: «En natt eller to på tiurleik i Østmarka», og styrelederen innrømmer at hun ble satt ut.

– Det er ikke sikkert jeg får benyttet meg av gaven i år, men jeg har god tid, for gavekortet går ikke ut før i 2083, sier Helga Gunnarsdóttir og smiler.

Lars Lindland overrasket ØVs styreleder med gavekort. Foto: Torbjørn Andersen

Lars Lindland overrasket ØVs styreleder med gavekort. Foto: Torbjørn Andersen.

Flere bilder fra turfotograf Lars Lindland

Lars Lindland har levert mange flotte bilder til ØVs nettside de siste årene. De vil du finne om du tar en rundtur på nettsiden vår.

Ønsker du å komme i kontakt med, eller å se flere av det Lars Lindland sine bilder, så kan du gå inn på hans nettside her:

www.oslomarkalove.com