Til hovedinnhold

28.12.24

Sissel på Rustadsaga gir seg: – Takk for alle hyggelige besøk

Sissel Ullevålseter og familien har drevet Rustadsaga i 31 år. 29. desember er det slutt. – Det at vi gleder noen har vært det beste med jobben, sier Sissel.

Sissel bak disken på Rustadsaga der hun har stått i 31 år. Her sammen med ektemannen Pål, barnebarnet Oliver og eldstesønnen Emil i forbindelse med Østmarkas Venners julegrøt. Foto: Torbjørn Andersen

– Jeg tenker mye på at det har vært mange fine dager med alle de hyggelige gjestene vi har hatt. Det har vært verdt det og jeg vil gjerne takke alle de flotte menneskene som har besøkt oss. Vi har klart å ha det som et levebrød i 31 år. Det har vært fint og godt å jobbe her med barn og familie, sier Sissel Ullevålseter i intervjuet som ble foretatt før jul.

Fremtiden er planlagt.

– Nå skal vi ha ferie. Det skal bli deilig å dra på hytta uten å tenke på jobb. Det er bestilling av varer, bemanning osv. Det skal bli deilig ikke å tenke på det hele tiden. Jeg liker egentlig å bli litt servert selv, sier hun med det samme varme smilet hun har møtt kundene sine med i 31 år.

En ung Sissel prydet fyrstikkeskene på Ullevålseter. Foto: Privat

Vokste opp bak disken

Som navnet tilsier vokste hun opp på Ullevålseter i Nordmarka. Stedet har vært drevet av Sissels foreldre og besteforeldre siden 1927. Nå er det broren Otto og hans kone Birgitte som driver Ullevålseter. Den tredje i søskenflokken er motorsportutøver Pål Anders, som Sissel er storesøster til.

– Jeg har vokst opp med det å stå bak disken. Jeg var 30 år på Ullevålseter før jeg kom hit. Jeg valgte å fortsette i denne bransjen etter å ha blitt kokkeutdannet, og søkte på Mariholtet i 1991. Det fikk jeg ikke, men to år senere havnet vi her, sier Sissel.

Rustadsaga er ei populær markastue for de ca. 50 000 innbyggerne i Østensjø bydel, men tiltrekker seg også besøkende fra hele Oslo-området.

Sissel flyttet inn sammen med daværende ektemann Ole. Sønnen Emil på tre år ble med, og på Rustadsaga ble den yngste sønnen Harald født. De siste årene er det ektemannen Pål Pettersen og eldstesønnen Emil sammen med hans samboer Marte som har vært sentrale i driften.

Marte Eidesmo, Pål Pettersen og Sissel Ullevålseter på Rustadsaga. Arkivfoto. Bjarne Røsjø

– Marka er hagen vår

Pål Pettersen har vært aktiv i Norsk Trekkhundklubb i mange år.

– Jeg vokste opp på Kjelsås med nærhet til Lillomarka og Nordmarka gjennom hele oppveksten. Jeg har vært på fisketurer og skiturer i Marka siden jeg var liten. Sissel er jo vokst opp i Marka, sier Pål.

– Marka er hagen vår på en måte. Det er naturlig at vi er i Marka, men vi får ikke brukt Marka så mye selv siden det har vært mye jobbing. Da jeg var barn på Ullevålseter, var jeg mye ute og gikk på ski sammen med mor. Det var hennes lille pusterom fra kafeen, sier Sissel.

De trives begge to med å gå i Marka og liker å dra litt «utafor bommen» også, men noen hemmelige steder i Østmarka har de likevel ikke blinket seg ut.

– Vi har gått mange av de turene som folk går inn til Mariholtet og Sandbakken. Det har blitt noen turer de lyse sommerkveldene og noen skiturer til Mariholtet. Vi er litt rundt omkring, sier ekteparet.

Under Østmarkas Venners julegrøt ble Sissel og Pål ble takket for sin enorme innsats for Østmarka-folket av styreleder Helga Gunnarsdóttir og hele stua applauderte. Foto: Torbjørn Andersen

En million boller

På Rustadsaga har det vært bakt over 50 000 boller i året. I 2022 bakte de hele 54 549 boller fordelt på flere av medarbeiderne. Sissel har opp gjennom årene baket utallige boller selv. Hun anslår det til omkring en million siden hun var 16 år.

– Det har blitt en del boller opp gjennom årene. Det er mange tonn med mel som har gått med, sier Sissel.

Hun startet med å bake boller på Ullevålseter da hun var 15-16 år gammel. Hun var faktisk også den personen som innførte bollene der. Inspirasjonen fikk hun fra dattera på Kikutstua.

Mor og bestemor var skeptiske til bollene i starten, men det ble en suksess. Nettopp boller er blitt en kjempesuksess og innført på flere Marka-stuer, men kommer hun til å fortsette med å bake boller hjemme når det nå er slutt?

– Nei, sier Sissel kontant og smiler litt før hun utdyper:

– Det er ikke det samme å stå et annet sted å lage boller. Her har du dine maskiner, din atmosfære og ditt miljø. Det hender likevel at jeg baker litt til Grendelaget på Vestlandet når jeg er på ferie. Det blir også litt baking med barnebarna, sier Sissel.

Sissel anslår at hun har bakt omkring en million boller siden hun var 16 år. Foto: Torbjørn Andersen

Den vanskelige avgjørelsen

Hun og familien har stortrivdes på Rustadsaga.

– Vi har hatt mange faste kunder og for dem har det vært viktig å komme til oss og ha det daglige besøket. Emil sønnen min sa for tre år siden: «Mamma vi kan jo aldri slutte når vi ser alle disse fornøyde kundene som gir oss alle disse gode tilbakemeldingene.», sier Sissel Ullevålseter.

For halvannet år siden ble avgjørelsen om å gi seg likevel tatt.

– Det å ta den avgjørelsen at vi faktisk skulle si opp leiekontrakten var vanskelig for oss. Vi gjorde det for halvannet år siden og tenkte vi skulle jobbe ut 2024. Vi tenkte at vi får gjøre det ordentlig, og så gir vi oss nå mens vi fortsatt har litt helse igjen og forhåpentligvis fortsatt kan ha gode dager med familie og barnebarn og reise litt, sier Sissel og stopper litt før hun fortsetter:

– Men det er ikke lett. Vi føler at vi betyr noe for mange i hverdagen deres. Det får vi tilbakemeldinger på også. Vi føler at vi skuffer noen gjennom å slutte, sier Sissel.

– Voksne mannfolk står ved disken og gråter når de hører vi skal slutte. Det er ganske spesielt, skyter Pål inn.

– De er rørt og når de takker oss så må de bare gå ut. Det er spesielt for oss også. Vi har vært avhengige av gjester som kommer om og om igjen. Vi kunne ikke vært her i 31 år uten alle gjestene, sier Sissel.

Sissel og Pål gleder seg til å reise på hytta uten å måtte tenke på jobb 24 timer i døgnet. Foto: Torbjørn Andersen

– Betyr mye for mange

Hun trekker fram kundene som høydepunktet.

– Det at vi gleder noen har vært det beste med jobben. Vi har besøk her fra alt ifra små spedbarn til 90-åringer. Kundene våre har gjort at vi har fått energi til å holde på så lenge, innleder Sissel Ullevålseter svaret på spørsmål om hva som har vært høydepunktet gjennom 31 år.

Hun fortsetter:

– Vi ble kåret til «Byens beste markastue» av Aftenpostens lesere i 2022. Det var moro. I mars 2022 kom tidligere ordfører Marianne Borgen inn her. Det var overraskende, og hun delte ut prisen «Oslos Hverdagshelter». Det synes jeg var stort. Da skjønte vi at vi betyr mye for mange, sier Sissel Ullevålseter.

Sissel og sønnen Emil med diplomet. Foto: Privat

Hemmeligheten er hardt arbeid

Hemmeligheten bak de 31 årene er hardt arbeid.

– Det er å ha en «drive» og en vilje. Du må også stå mye bak disken selv – både for å skape identitet og for å skape overskudd, sier Sissel.

Pål utdyper:

– Det handler om å stå opp hver dag og få jobben gjort. Så er det noe med å ønske og holde på med dette. Det skal ikke være et ork, og det er det ikke, men du må ha en stayerevne. Når andre drar på hyttetur i helgene, så er vi her for å drive Marka-stue. Både i helger og ferier. Du må ville det veldig mye. Det er som Sissel sier. Du kan ikke gjøre det halvveis. Det går ikke. sier Pål.

Sissel konkluderer:

– Samtidig som det er jobben din, må du se på det som hjemmet ditt!

Utviklet seg til lunsjsted

De siste 10 årene har Rustadsaga også utviklet seg til et lunsjsted.

– Det tok av under pandemien, og de som startet å gå her da kommer fortsatt innom. Lørdager er heller ikke bare shopping-dager lengre. Folk er mer i Marka på lørdagene og da kommer mange innom oss, sier Sissel.

Hun sier også at det er en fordel å være litt handy når man driver en Marka-stue.

– Du skal feie, reparere, måke snø, klippe gresset osv. Det er greit å kunne litt om redskaper og verktøy. I tillegg må vi også hjelpe mange som er på tur, sier Sissel.

Pål utdyper:

– Det er alltid noe som går i stykker. Dører kan ha gått i vranglås eller det kan være et tett sluk etc. Jeg er gammel snekker og praktisk anlagt, sier Pål.

Takker alle medhjelperne

Selv ikke når Oslo kommune gikk ut med at man måtte koke vannet, holdt de stengt.

– Vi klarte å holde åpent med å ha en person som kokte alt vannet. Det var mye jobb, men helt nødvendig for å ha åpent, sier Sissel.

Hun avslutter med å takke alle som har bidratt til på holde driften i gang i 31 år.

– Vi er prisgitt å ha hatt mange lokale ungdommer som har stilt opp som medhjelpere og tilkallingsvikarer. Det er faktisk andre generasjon med medhjelpere også noen av dem som har stilt opp for oss. Tusen takk til dere alle sammen og også takk til alle våre kunder opp gjennom årene, sier Sissel Ullevålseter.