Til hovedinnhold

09.02.25

– Østmarkas verdi som en hvileplass

Østmarkas Venners arrangement med naturfotograf Arne Nævra trakk fullt hus på Sandbakken. Hovedpersonen hyller Østmarka som en hvileplass for kropp og sjel.

Arne Nævra snakket blant annet om tiuren i sitt foredrag. Foto: Torbjørn Andersen

– Østmarka er en hvileplass for folk der du kan lade batterier, sier Nævra til ØVs nettsider.

Han er en merittert naturfilmskaper og fotograf som i mange år var tilknyttet naturredaksjonen i NRK og som bidragsyter til programserien «Ut i naturen».

I 2013 fikk han Friluftslivets Hederspris og i 2014 Helge Ingstad-prisen. Han ble også tildelt prisen som «Årets Villmarking» i 2014. Nævra har også bakgrunn som politiker for SV. Fra 2017 til 2021 var han valgt inn på Stortinget fra Buskerud.

Stinn brakke som i 2023

Første gang han besøkte Østmarkas Venner var høsten 2023. Det var stinn brakke på Mariholtet da han viste film og kåserte over temaet «Skogmystikk og skogverdier».

Fullt hus var det også på Sandbakken da Arne Nævra holdt foredrag 6. februar i 2025. Det ble til og med tatt i bruk tripp-trapp-stoler og bruskasser å sitte på.

Grunnet trangt om plassene og stor interesse stod også flere under foredraget som varte en drøy og engasjerende time. De om lag 120 gjestene fulgte nøye med og ga Nævra solid applaus i etterkant.

Arne Nævra holdt et engasjerende foredrag. Foto: Torbjørn Andersen

Naturopplevelser og naturtrusler

En del skog ble det også denne gangen som i 2023. Han tok utgangspunkt i sin nye bok «Naturen og oss» og hva han har sett etter alle disse 40 årene bak kamera.

– Jeg har sett mye hva vi kan oppleve i naturen, men også hva de herper naturen med. Jeg har i tillegg sittet fire år på Stortinget, og så i den perioden litt av mekanismene bak, sier Nævra til ØVs nettsider.

Han snakket om både det han kaller for «naturopplevelser» og «naturtrusler». I første kategeori viste han både bilder og film fra sin lange karriere.

– I Østmarka merker man krefter som kanskje vil presse på med grensene, men det er også fantastisk hyggelig med nasjonalparken. Den satt langt inne og det er gledelig at den kom. Den er ikke veldig stor, men det er viktig det som er fredet, sier Nævra.

Sandbakken ligger vakkert til like ved nasjonalparken. Foto: Helga Gunnarsdóttir

– Østmarka er en hvileplass

Den største verdien i Østmarka mener han er nærheten til Oslo.

– Det er først og fremst såpass nær hovedstaden. Østmarka er en hvileplass for folk der du kan lade batterier. Ikke bare el-bilen, men deg selv. Det tror jeg folk setter pris på at du faktisk har mulighet til å ha ganske stillhet i sentrale deler av Østmarka, sier Nævra.

Flere steder i Østmarka nasjonalpark er det tilnærmet opprinnelig skog uberørt av flatehogster.

– Dette er fantastisk, og dette må Oslo kommune og ikke minst de kommunene som ligger rundt sette pris på. Det håper jeg inderlig at de gjør, sier Nævra.

Her er noe av det Arne Nævra mener kan gjøre for å ta bedre vare på naturen. Foto: Torbjørn Andersen

– Skogbruket største trusselen

Han mener den største trusselen er skogbruket.

– Først og fremst er det skogbruket fram til nå. Det er med på å endre karakteren i skauen såpass mye gjennom flatehogster og så videre. Så er det i tillegg et nettverk av skogsbilveier, sier Nævra og eksemplifiserer med Dammyrveien som nå er til klagebehandling hos Statsforvalteren.

– Det har vært en kamp helt til nylig. Statsforvalteren skal jo logre etter sittende regjering siden det er statens forlengede arm. Nå er regjeringen nylig endret. Så kan jo folk tolke det slik som det er om det blir mer liberalt eller strengere. Det kan jo hende det blåser rette veien, sier Arne Nævra.

Arne Nævras nye bok «Naturen og oss» omtales slik av forlaget:

«Etter over 40 år foran og bak kameraet for å lage naturfilmer for NRK, har Arne Nævra levd for å formidle naturopplevelsene sine gjennom spennende nærmøter med store, ville dyr, men også gjennom å se naturens mønstre, menneskets rolle i dem og å se det store i det små. Studier av artenes tilpasninger, og evolusjonens mekanismer, har gitt ham sitt livssyn.

Nå står alt det vakre på spill, alt dette som henger sammen, henger ikke helt sammen lenger. Tidligere dominerte beundring, glede og tilfredstillelse under vandring og ventetid i felt, nå har det sneket seg inn en bekymring for om de som bestemmer tar de riktige valgene. «

Forlaget skriver videre om boka: «Dette er en bok om naturkjærlighet, prydet med hans slående fotografier. Det er også et opprop mot en kritikkverdig norsk natur- og viltforvaltning, som munner ut i en sterk og engasjert lesning om naturen og oss».

Illustrasjon av boka. Foto: Torbjørn Andersen