Det er arbeidet med etableringen av Østmarka nasjonalpark som ligger bak nominasjonen av Østmarkas Venner (ØV) til Frivillighetsprisen for 2024 – en pris som deles ut av organisasjonen Frivillighet Norge. Det er ingen overdrivelse å si at ØV har gjort en ekstraordinær innsats i denne saken: Organisasjonen lanserte forslaget om en nasjonalpark i Østmarka i mai 2012, og argumenterte nærmest kontinuerlig for saken helt til den ble vedtatt av Kongen i statsråd 10. november 2023.
– Dette gjorde Østmarka til den første nasjonalparken opprettet etter initiativ fra en frivillig organisasjon, heter det i Frivillighet Norges begrunnelse for nominasjonen.
Nettbasert avstemning
Frivillighet Norge er den norske frivillige sektorens interessepolitiske samarbeidsforum med over 350 medlemsorganisasjoner, som til sammen har over 50 000 lokallag i hele Norge. Organisasjonen kunngjorde mandag 18. november seks kandidater til Frivillighetsprisen for 2024 og inviterte til en avstemning på nettet. Her kan du stemme på Østmarkas Venner, og stemmerunden er åpen fram til 27. november.
Organisasjonen har også lagd korte presentasjonsfilmer om hver av de seks finalistene. Det er styreleder Helga Gunnarsdóttir som representerer ØV i forbindelse med nominasjonen. Hun har vært tillitsvalgt i organisasjonen siden 1999 og styreleder siden 2017.
Når den nettbaserte avstemningen er ferdig, skal en jury kåre vinneren ut fra de tre finalistene med flest publikumsstemmer.
Frivillig innsats kan bidra til endringer
Frivillighet Norge skriver i en pressemelding at Østmarkas Venner har vist på eksepsjonelt vis hvordan frivillig innsats kan bidra til endringer – fra det lokale til det nasjonale. Høsten 2023 kom nemlig nyheten som organisasjonen hadde arbeidet for i lang tid: Da vedtok regjeringen å opprette Østmarka nasjonalpark.
– Det er helt riktig at frivillig innsats kan bidra til endringer. Arbeidet med å etablere en nasjonalpark i Østmarka er et godt eksempel på det, sier Helga Gunnarsdóttir i et intervju med Frivillighet Norge.
– Jeg kan si, på vegne av styret i ØV og våre 4200 medlemmer, at vi er veldig glade for at arbeidet vårt blir verdsatt og lagt merke til. Nå håper jeg at nominasjonen blir til inspirasjon for alle som jobber for å ta vare på naturen i sitt nærmiljø, tilføyer hun.
Kjempet for nasjonalparken i 4 198 dager
Det er ikke lett å skape en ny nasjonalpark, hvis noen skulle tro det. Da Østmarka nasjonalpark ble vedtatt påpekte Dagsavisen at det hadde gått 11 år, 5 måneder og 28 dager siden ideen var blitt lansert. Sagt på en annen måte: «Tålmodighetsprøven er over: Nasjonalpark i Østmarka etter 4.198 dager», skrev Dagsavisen.
I løpet av disse mange dagene jobbet ØV med å utvikle en solid faglig argumentasjon for nasjonalparken. Organisasjonen har også satset mye på samarbeid med blant annet andre naturvern- og friluftslivsorganisasjoner, politikere og fagmyndigheter.
Kommunikasjon har vært viktig hele veien: ØV har publisert hele 97 artikler om nasjonalparken på sin egen nettside, ostmarkasvenner.no, og alle har vært delt videre i sosiale medier. Den aller første artikkelen hadde overskriften ØV foreslår en nasjonalpark i hjertet av Østmarka og ble publisert i mai 2012.
ØV ble etablert i 1966. Organisasjonen har som formål å bevare Østmarka som natur- og friluftslivsområde, og sikre kulturminner for dagens og kommende generasjoner.
Slik er Østmarka nasjonalpark
Da regjeringen vedtok opprettelsen av Østmarka nasjonalpark 10. november 2023, fikk Norge sin første bynære nasjonalpark – og den første som dekker et stort skogsområde i lavlandet i Sør-Norge. Regjeringen vernet 54 kvadratkilometer (km2) i kommunene Oslo, Nordre Follo, Lørenskog, Rælingen og Enebakk som nasjonalpark, og samtidig ble 17 km2 i tillegg vernet som friluftslivsområde.
Østmarka nasjonalpark er unik fordi den ligger nær store befolkningskonsentrasjoner – faktisk så nær at mange kan ta t-banen når de ønsker å besøke nasjonalparken. Nasjonalparken er også unik fordi ingen andre nasjonalparker har vernet den skogtypen som finnes i Østmarka.
Østmarka rommer også svært mange kulturminner, og vernet som nasjonalpark er egnet til å bevare et stort område som er viktig for friluftslivet i regionen. Vernet i Østmarka er dermed et viktig bidrag til folkehelsen spesielt for de seks randkommunene Oslo, Lørenskog, Rælingen, Enebakk og Nordre Follo – som til sammen har ca. 850 000 innbyggere.
Statsforvalteren i Oslo og Akershus har lagd et digitalt og skalerbart kart over Østmarka nasjonalpark med tilgrensende friluftslivsområder. Du finner kartet på denne linken.
Dette er Frivillighetsprisen
Den nasjonale Frivillighetsprisen hedrer en ekstraordinær frivillig innsats – i et øyeblikk, eller gjennom et langt liv. Den deles ut av Frivillighet Norge i samarbeid med Norsk Tipping og Kulturdepartementet.
- Prisen skal gis til en initiativrik person, lokal forening eller gruppe, som har utmerket seg med frivillig innsats, engasjement og pågangsmot til beste for den enkelte og samfunnet.
- Prisen skal synliggjøre frivillighetens egenverdi og samfunnsverdi gjennom å løfte fram gode eksempler på resultater av frivillig innsats.