Til hovedinnhold

20.06.24

Ola Dilt - turorientering for hele familien i Østmarka

Ola Dilt arrangeres i Østmarka for 58. gang i 2024. Det hele ble startet av Tullik Valstad og ektemannen Knut. Hun ble utnevnt til æresmedlem i Østmarkas Venner (ØV) i 2008.

Torgeir Stenstad er primus motor for Ola Dilt i Østmarka. Foto: Privat.

– Det var ekteparet og vennegruppen rundt dem som startet det hele i 1967, sier Torgeir Stenstad i Oppsal Orientering.

Han er dagens primus motor for turorienteringen Ola Dilt, med over 100 poster i Østmarka.

Ville spre gleden rundt orientering

Tullik Valstad var en aktiv idrettskvinne med sølvmedalje i NM i 1950 i orientering og NM-tittel i orientering i 1957, men hun var ikke så opptatt av egne medaljer. Hun var mest opptatt av å spre gleden rundt orientering ut til så mange som mulig. I mange år ledet hun «Mariholtleiren» for gutter og jenter. På denne leiren ble barna godt kjent med kart og kompass.

Tullik Valstad var en aktiv kvinne. Foto: Steinar Saghaug.

I 1967 fikk hun høyst velfortjent Oppsal Idrettsforenings bragdmerke. Tullik Valstad var i Norges Orienteringsforbunds styre fra 1955 og ble nestleder i 1959. Hun var leder av orienteringsgruppa i Oppsal IF i 11 år. Tullik Valstad var også med på å dra i gang det historiske Sarabråten-spillet, som ble uroppført i 1976. Hun ble utnevnt til æresmedlem i Østmarkas Venner (ØV) i 2008. Hun døde i 2018, 94 år gammel, du kan lese ØVs minneord her.

Knut og Tullik ved Gamlestua på Mariholtet. Foto: Oppsal Orientering.

Knut Valstad (1922-1976) var på 1950-tallet orienteringsløper på landslagsnivå. I tillegg var han også Norges beste i feltsport (skyting, kartlesing og orientering). Han hadde stor kunnskap om kart og var viktig for at kartene i forbindelse med Ola Dilt og andre løp holdt høy kvalitet.

Sammen med Kjell Staxrud (Stakan) som også var æresmedlem i Østmarkas Venner, hadde Knut Valstad en enorm betydning for utviklingen av kart til beste for internasjonal orientering. Under krigen var Knut også aktiv i Milorg. Oppsal Orientering arrangerer hver vår Knut Valstads minneløp. I 2024 ble det arrangert første helgen i juni fra Sandbakken. Her kan du lese minneord om Staxrud.

Tullik Valstad nummer tre fra venstre og Kjell Staxrud (Stakan) nummer 3 fra høyre sammen med styreleder Johan G. Ellingsen og øvrige æresmedlemmer i Østmarkas Venner. Foto: Med tillatelse fra Steinar Saghaug.

Bakgrunnen for Ola Dilt-navnet

Tullik Valstad og ektemannen Knut dro i gang Ola Dilt så tidlig som i 1967.

– Det var året etter at Asker skiklubb hadde vært først i Norge med turorientering. Vi var nummer to, forteller Stenstad.

Navnet Ola Dilt er det mange som lurer på hvor stammer fra.

– Det var klengenavnet til en av dem i vennegruppen til Knut og Tullik. Kassereren ble kalt for «Ola Konk» og en annen ble kalt for «Ola Dilt» som hadde ansvar for Turorienteringen, sier Stenstad.

Ola Dilt har utviklet seg en hel del gjennom årene. I toppårene under koronaen hadde arrangørene over 2000 deltakere, men ellers ligger det stabilt på rundt 1000 i året. Fra enkle kart på 1960 tallet, har det vært en stor utvikling til dagens digitale kart. Ved hjelp av app’en Turorientering, kan kartene i dag også lastes ned på mobiltelefonen. Men de fleste foretrekker nå papir-baserte kart.

Et av de første kartene. Gjengitt fra Oppsal Orientering.

– Det er den største turorienteringen i Oslo og veldig viktig for økonomien i orienteringsgruppa i Oppsal Orientering, sier Stenstad.

Ola Dilt arrangeres i år for 58. gang.

– Vi får finne på noe spesielt når vi feirer 60 år. Da vi feiret 50-årsjubileum, dro vi fram et av de gamle kartene, og vi serverte kake på åpningsdagen, forteller Stenstad.

Det historiske tilbakeblikket har de stort sett prøvd å ta vare på.

– Vi pleier alltid å ha med noen historiske poster. I år har vi fem poster med temaet nedlagte skiløyper.. Tidligere år, har vi hatt poster på nedlagte plasser i Østmarka, sier Stenstad.

Et moderne kart. Gjengitt fra Oppsal Orientering.

Turorientering for hele familien

Ola Dilt er mulig å delta på for hele familien.

– Jeg ble selv introdusert til løpet da jeg ble med min far. Det er mange foreldre som er ute med sine barn og leter etter poster, sier Stenstad.

Årets utgave har også noe som kalles Minidilten, som er for de som er 15 år og yngre. Disse har eget kart, gratis deltakermerke og diplom.

– Vi har også prøveposter i to områder (ved Ulsrudvann og Ellingsrud), slik at du gratis kan teste ut om du også vil bli en av de mange som bruker turorientering til å oppdage nye steder i Østmarka. Ellers er de fleste kartene vest for Elvåga, forteller Stenstad..

Fem av postene er såkalte fjernposter, som i år ligger øst i området mellom Elvåga og Losby. Her kan du virkelig oppleve villmark!

– Vi har noen kart som strekker seg gjennom hele sesongen fra påske til oktober. I tillegg legger vi ut nye kart 1. juli. I 2024 benytter vi også gjestekart fra Lillodilten i Lillomarka med kartet Barlindåsen. Fra Nordre Follo orienteringsklubb har vi poster på kartet i området Grønliåsen i Sørmarka, sier Stenstad.

I tillegg finnes 10 «grønne» poster ved Ellingsrudåsen; dette er spesielt lette poster som man også kan ta med barnevogn. Disse postene er lett tilgjengelig. Kanskje passer de for en trilletur, sier Stenstad.

Styreleder i Østmarkas Venner Helga Gunnarsdóttir forteller at det er mange av deres medlemmer som setter stor pris på Ola Dilt og inspirasjonen kartene og postene gir for å oppleve nye steder.

– Jeg har pleid å kjøpe kart og ta en del poster sammen med mine hunder i løpet av årene, men jeg er en av dem som ikke leverer inn bok for å få diplom. Deltakelsen i Ola Dilt har hjulpet meg til å bli tryggere til å finne fram i skogen og det har gitt meg mange fine naturopplevelser, forteller ØVs styreleder.

Her ser du en av postene i forbindelse med årets Ola Dilt. Foto: Helga Gunnarsdóttir.

Spesialtegnet diplom

Det venter også et spesialtegnet diplom til alle som deltar.

– Det er Stein Høglund som tegner diplomene for oss. Han fikk jobben etter sin far, Arne Høglund, som tegnet diplomene fra starten i 1967, sier Stenstad.

Det koster 500 kroner å kjøpe kart for å delta i årets Ola Dilt.

– Vi selger dem på Rustadsaga, Sandbakken, Østensjø Havn, Oppsal senter og flere andre steder. Det er også mulig å laste ned kart på mobiltelefonen. Fysiske kart er dog fortsatt de mest populære, avslutter Torgeir Stenstad.

Relaterte lenker

Alt om årets Ola Dilt-sesong (Oppsal Orienterings nettside)

Ola Dilt (Turorientering.no)

Tidligere samarbeid mellom ØV og Ola Dilt (Østmarkas Venner)