– Vi er svært takknemlige og stolte over å få denne gjeve prisen. Vi deler den med alle andre som legger ned et stort frivillig arbeid. Vi deler den særlig med alle dere som hver dag kjemper for å ta vare på og verne naturen rundt om i hele landet. Vi håper prisen kan bli til inspirasjon for dere alle, sier styreleder Helga Gunnarsdóttir.
Kultur- og likestillingsdepartementet, Frivillighet Norge og Norsk Tipping står bak den nasjonale prisen. Den ble i år delt ut for 30. gang. Til årets pris kom det inn 276 nominasjoner fra hele landet. Blant tidligere vinnere finnes Hasnain Ashgar fra Lif Laga, Sanitetskvinnenes omsorgsberedskap, Penelope Lea fra Miljøagentene og Studentersamfundet i Trondheim.
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery delte ut den gjeve prisen sammen med Trond Enger (styreleder i Frivillighet Norge) og Tonje Sagstuen (administrerende direktør i Norsk Tipping). Utdelingen skjedde i Marmorsalen på Sentralen i Oslo 5. desember i forbindelse med FNs internasjonale dag for frivillighet.
Frivillig engasjement og demokratiet vårt
Frivillighetsprisen går til en person, lokal forening eller gruppe som har gjort en ekstraordinær frivillig innsats. Statsråd Lubna Jaffery leste opp juryens begrunnelse for at ØV fikk prisen.
«Årets vinner av Frivillighetsprisen tar oss rett inn i hjertet av demokratiet. Når vi snakker om demokrati, er det enkelt å tenke på valgdagen. Men den kanskje største delen av demokratiet er det som skjer alle de andre dagene: på torsdag etter jobb eller en helg i vinterferien.
I frivilligheten finnes det folk som engasjerer seg for en sak hver eneste dag, hele året. Årets frivillighetspris går til en organisasjon som er med på å løfte frem den uløselige koblingen mellom frivillig engasjement og demokratiet vårt. Der det å brenne for en sak kan føre til faktiske endringer. Endringer som har noe å si for oss som er her nå, og generasjonene som kommer etter.
Årets vinner har de siste tiårene kjempet for en sak. Gjennom utrettelig innsats har organisasjonen, med styrelederen i front, vært med på å påvirke hvilke muligheter vi har i dag og hvilke vi vil få i fremtiden.
Engasjementet til årets vinner startet for flere tiår siden. Da ble en liten, frivillig organisasjon etablert utenfor hovedstaden vår. Organisasjonen fikk etter hvert et tydelig mål. Sammen med styret, hadde styrelederen utarbeidet en idé hun ikke var villig til å gi slipp på: Østmarka skulle bli en nasjonalpark.
Dette har ikke alltid vært enkelt, men i fjor kom nyheten: etter 4.198 dager med utholdenhet og utrettelig innsats ble det vedtatt at Østmarka skulle bli en nasjonalpark. Dette gjorde Østmarka til den første nasjonalparken opprettet etter initiativ fra en frivillig organisasjon. På den måten får enda flere oppleve naturen og skape gode friluftsopplevelser.
Juryen ønsker å trekke frem prisvinnerens imponerende – og ikke minst inspirerende – innsats. Årets vinner er et godt eksempel på hvordan frivillige organisasjoner får ting til å skje.
Som vinneren selv har uttalt: – Frivillighet kan flytte fjell. Frivillighetsprisen 2024 går til …. Østmarkas Venner ved Helga Gunnarsdóttir!»
Inspirasjon for å ta vare på naturen
Det var en stolt styreleder som takket for prisen. Hun sa blant annet dette i sin takketale:
Tusen hjertelig takk – dette var overraskende og overveldende! Først og fremst takk til Frivillighet Norge, Kultur- og likestillingsdepartementet og Norsk Tipping som står bak denne fine prisen.
At prisen i år går til vår lokale organisasjon som i 58 år har jobbet for å ta vare på naturen i Norges viktigste skogsområde er for oss rørende. Vi håper prisen kan bli til inspirasjon for alle som på fritiden jobber for å ta vare på sitt nærmiljø.
Frivillighet kan flytte fjell
Det er 13 år siden ØV vedtok og etter hvert lanserte ideen om en nasjonalpark i Østmarka rett utenfor hovedstaden.
– Det var ingen som trodde at vi ville få det til. Vi har vist mot, besluttsomhet, engasjement og hatt evnen til å tenke stort. Vi har vist at frivillighet kan flytte fjell, sa Helga Gunnarsdóttir og fortsatte:
– Prosessen med nasjonalpark i Østmarka har mobilisert en kollektiv handling mellom vår frivillige innsats og pådriverkraft, og den politiske og demokratiske prosessen som har foregått på lokalt og nasjonalt plan.
Som styreleder får jeg mye oppmerksomhet, men en svale gjør ingen sommer! I alle disse årene har vi hatt et fantastisk styre og administrasjon. Tusen takk til dere og alle andre som har gjort drømmen til virkelighet!» sa en stolt og takknemlig styreleder fra scenen i Marmorhallen.
Ministeren invitert på tur
Etter prisutdelingen fikk de fremmøtte fra Østmarkas Venner en privat samtale med statsråd Lubna Jaffery.
Spørsmålet om ministeren hadde lyst å være med på tur i vakre Østmarka ble brakt på banen i denne forbindelse. Hun virket oppriktig glad for invitasjonen og takket ja. Når turen blir og hvor den går, er foreløpig ikke bestemt.