Til hovedinnhold

13.11.24

Høsttakkefest for en unik nasjonalpark

Østmarka nasjonalpark er unik på så mange måter: Den er blant annet Norges eneste nasjonalpark som kan besøkes med t-bane, og Oslo er kanskje verdens eneste hovedstad med en nasjonalpark innenfor bygrensa. Ett år etter at nasjonalparken ble vedtatt, var det på tide å takke alle de som bidro til at Sverre M. Fjelstads gamle idé ble virkelig.

Koret Parenti Vocalis med dirigent Vigdis Uftung sang for en nær fullsatt Bøler kirke ved åpningen av høsttakkefesten. Foto: Bjarne Røsjø

Koret Parenti Vocalis med dirigent Vigdis Uftung sang for en nær fullsatt Bøler kirke ved åpningen av høsttakkefesten. Foto: Bjarne Røsjø

Østmarka nasjonalpark med tilgrensende friluftslivsområder ble opprettet av Kongen i statsråd 10. november 2023. Slike store suksesser må feires, og ett år og to dager etter opprettelsen arrangerte Østmarkas Venner (ØV) en storslått høsttakkefest i Bøler kirke.

Den norske kirke har feiret høsttakkefester siden 1899, for å takke for utbyttet av årets avling. ØVs versjon gikk isteden ut på å takke de mange som har jobbet i opptil 11 år med å dyrke fram en annen slags avling: Det store verneområdet i Østmarka.

– Nå er et sammenhengende område på 71 kvadratkilometer – fra Puttdalen i nord til Tømmeråsen i sør og til Østmarka naturreservat i øst – vernet for evig og alltid. Og enda større skal det bli! Som dere sikkert vet er det på gang utvidelser både på Puttåsen, Haukåsen, Rundvannsås, Blåsyna og i Enebakk, sa ØVs styreleder Helga Gunnarsdóttir da hun hilste velkommen til nærmere 250 frammøtte i Bøler kirke.

– Denne kvelden er kanskje aller mest for våre trofaste medlemmer, som i alle år har betalt sin medlemskontingent, stilt opp på møter og snakket fram tanken om nasjonalpark mens drømmen modnet seg. Det er faktisk slik at uten dere drøyt 4200 medlemmene våre hadde det ikke vært en forening som heter Østmarkas Venner. Det hadde heller ikke vært noen nasjonalpark! tilføyde hun.

Sverre M. Fjelstad begynte å tenke på nasjonalparken i Østmarka da han var 17 år.

Sverre M. Fjelstad (1930-2024) inspirerte Østmarkas Venner til å jobbe for en nasjonalpark i Østmarka. Forsamlingen i Bøler kirke fikk blant annet se utdrag fra et NRK-intervju med ham i 2007. Foto: Steinar Saghaug.

Uten medlemmene og Ola Elvestuen, ingen nasjonalpark

Men det er ikke bare medlemmene som har skapt nasjonalparken i Østmarka: Det er også en rekke andre organisasjoner og enkeltpersoner som har deltatt. Dessuten blir det ikke nasjonalpark hvis ikke en rekke politikere er med i prosessen, og Gunnarsdóttir nevnte mange i sin innledning. Fem av dem var til stede under høsttakkefesten: Ola Elvestuen (Venstre), Marianne Borgen og Lars Haltbrekken (SV), Daniel Rees (MDG) og Frode Jacobsen (AP).

ØV-lederen nevnte også to saksbehandlere som gjorde en solid faglig innsats: Jan Olav Nybo i Elvestuens byrådsavdeling i 2012, og Christian Hillmann som var prosjektleder da Statsforvalteren i Oslo og Akershus senere utredet nasjonalpark-saken. Statsforvalterens ledelse og medarbeidere gjennomførte en grundig, klok og åpen prosess, sa Gunnarsdóttir.

Ingen blir fornærmet over å høre at den aller viktigste blant politikerne er Ola Elvestuen, som ble utnevnt til æresmedlem i Østmarkas Venner under foreningens årsmøte 18. april 2024. Da hadde han ikke anledning til å være til stede, men han kom til nasjonalpark-festen i Bøler kirke og møtt med dundrende applaus.

Ola Elvestuen ble overbevist etter det første møtet med Østmarkas Venner. Her snakker han med Lars Haltbrekken og Marianne Borgen.

Ola Elvestuen fortalte at han ble overbevist allerede etter det første møtet med Østmarkas Venner. Her snakker han med Lars Haltbrekken og Marianne Borgen. Foto: Torbjørn Andersen.

Overbevist etter det første møtet

Helga Gunnarsdóttir minte forsamlingen om at Elvestuen hadde vært tilhenger av nasjonalpark-tanken helt siden han første gang møtte ØVs representanter 12. mai i 2012. Da var han byråd for miljø og samferdsel i Oslo, og tok imot ØV-representantene Johan G. Ellingsen og Sigmund Hågvar samt Gunnarsdóttir på sitt kontor i Rådhuset. Elvestuen ble overbevist og startet raskt en utredning av saken, som førte til at Oslos bystyre gikk nesten enstemmig inn for saken i mars 2013.

Ola Elvestuens videre innsats er beskrevet i et referat fra ØVs årsmøte, som kan leses på organisasjonens nettsider.

Da Elvestuen kom opp på podiet i Bøler kirke for å ta imot blomster og et bevis på at han er æresmedlem, fikk forsamlingen høre at han hadde vært litt betenkt før møtet i 2012. Han hadde nemlig innmari mye å jobbe med på den tida. «Nasjonalpark i Østmarka, skal jeg begynne med det også?» tenkte Elvestuen før møtet. – Men etter at jeg hadde hørt det ØV la fram om naturverdiene i Østmarka, var det ingen tvil lenger, sa han i Bøler kirke.

Elvestuen benyttet også anledningen til å minne om at Østmarka nasjonalpark opprinnelig var naturfotografen og tv-legenden Sverre M. Fjelstads ide. Han var glad for at Fjelstad fikk oppleve at nasjonalparken ble offisielt innviet like før han døde. ØVs minneord om Fjelstad står å lese på denne nettsiden.

Sigmund Hågvar var med på det første møtet med Ola Elvestuen i 2012. I Bøler kirke leste han sine egne nasjonalparkdikt, som fikk sterk applaus.

Sigmund Hågvar var med på det første møtet med Ola Elvestuen i 2012. I Bøler kirke leste han egne nasjonalparkdikt, som fikk sterk applaus. Foto: Bjarne Røsjø.

– Oslo har det største artsmangfoldet

Ola Elvestuen ble invitert opp på podiet igjen litt senere i arrangementet, sammen med to andre politikere som har vært sentrale i nasjonalpark-arbeidet: Lars Haltbrekken og Marianne Borgen. Da minnet Elvestuen om at den opprinnelige nasjonalpark-ideen hadde brutt litt med kravene til hva en nasjonalpark kunne inneholde.

– I dag er alle enige om at det var riktig å etablere Østmarka nasjonalpark, men for ti år siden ble det sett på som vanskelig å ha en nasjonalpark på begge sider av en kraftlinje. Det fantes også hytter og oppdemte vann i området. Men alle disse problemene ble løst, sa Elvestuen. Det hjalp for eksempel godt da det viste seg at naturverdiene faktisk er større i Østmarka enn i Nordmarka.

Ola Elvestuen ser Østmarkas nasjonalpark og friluftslivsområder i et større perspektiv, som et bidrag til å vise fram Oslo internasjonalt. Han påpekte at Oslo nå har en nasjonalpark i nærområdet, som bygger videre på en rekke andre flotte attraksjoner som Munch-museet, Holmenkollen, Vikingskipene, fjorden og øyene, og så videre. – Det finnes ingen andre byer i verden med 750 000 innbyggere som har så mye å vise fram, mente Elvestuen.

Johan G. Ellingsen, Helga Gunnarsdóttir og Sigmund Hågvar er de eneste som var styremedlemmer i Østmarkas Venner både da planleggingen begynte i 2011, og som fortsatt er med i styret. Her skritter de inn i Østmarka nasjonalpark for aller første gang!

Johan G. Ellingsen, Helga Gunnarsdóttir og Sigmund Hågvar er de eneste som var styremedlemmer i Østmarkas Venner både da planleggingen begynte i 2011, og som fortsatt er med i styret. Her skritter de inn i Østmarka nasjonalpark for aller første gang - like etter opprettelsen i 2023. Foto: Bjarne Røsjø.

En våpenbror fra Naturvernforbundet

Også SV-politikeren Lars Haltbrekken – som Gunnarsdóttir kalte  ØVs «våpenbror fra Naturvernforbundet» – var invitert til å holde et innlegg.

– Lars, du har fulgt saken fra drøm til virkelighet først som leder av Naturvernforbundet og så fra Energi- og miljøkomiteen på Stortinget fra 2017. Din dør har alltid vært åpen, og det har vært meget lett å få gode råd fra deg – og trøst når det var nødvendig, sa Gunnarsdóttir.

– I Norge har vi vært gode på å verne steinrøyser i fjellet, og det har vært viktig, repliserte Haltbrekken.

– Men det vi har blitt mer klar over de siste årene, er betydningen av å ta vare på det vi kan kalle hverdagsnaturen. Østmarka har nå den eneste nasjonalparken i Norge som du kan ta t-banen til. Det er kvalitet! mente Haltbrekken.

Haltbrekken kunne også fortelle at gode krefter i hans hjemby Trondheim nå forsøker å kopiere ideen om en bynær  nasjonalpark. – Det kan ikke bli en  nasjonalpark som er like stor, men den er likevel viktig. Slike bynære nasjonalparker er i det hele tatt en idé som er i ferd med å spre seg, mente Haltbrekken.

AP-politikeren Frode Jacobsen og flere andre nasjonalpark-venner fikk en kopi av Vidar Svarttjernets ikoniske bilde fra Tonekollen, som takk for viktig innsats. Foto: Bjarne Røsjø.

AP-politikeren Frode Jacobsen og flere andre nasjonalpark-venner fikk en kopi av Vidar Svarttjernets ikoniske bilde fra Tonekollen, som takk for viktig innsats. Foto: Bjarne Røsjø.

Oslo-ordføreren var en viktig støttespiller

Omtrent samtidig med at ØV tok kontakt med Ola Elvestuen i 2012, ringte ØV også til Marianne Borgen som var leder av samferdsels- og miljøutvalget i Oslo kommune. Hun var umiddelbart positiv og ga helhjertet støtte til tanken om å utrede nasjonalpark i Østmarka. Et halvt år senere ble Borgen Oslos ordfører, og der fungerte hun i åtte år som en meget viktig støttespiller.

Marianne Borgen poengterte blant annet at Helga Gunnarsdóttir er blitt kalt «nasjonalparkens mor» – og det med rette. Hun understreket også betydningen av å ha frivillige organisasjoner som jobber grundig og godt for saker de tror  på.

– Sånne som ikke gir seg på harde møkka! Sånne som har en enorm tålmodighet! Jeg tror ikke det finnes en eneste politiker i Oslo som ikke har truffet Helga, blant de som har vært opptatt av miljøspørsmål og naturmangfold, sa Borgen.

Sammen om nasjonalparken: Oslos tidligere ordfører Marianne Borgen og Helga Gunnarsdóttir.

Sammen om nasjonalparken: Oslos tidligere ordfører Marianne Borgen og Helga Gunnarsdóttir. Foto: Torbjørn Andersen

Hyllest til Sverre M. Fjelstad

Kvelden ble avsluttet med en hyllest til Sverre M. Fjelstad (1930-2014), som hadde ideen om nasjonalparken allerede som 17-åring og skrev skolestil om saken. Datteren Siw Fjelstad holdt en gripende innledning der hun blant annet fortalte hva som skjedde da hun skulle ringe faren på Paulus sykehjem i Oslo, for å fortelle ham at nasjonalparken var blitt opprettet av Kongen i statsråd. Da visste han det allerede, og han var over seg av begeistring.

– Da jeg besøkte ham noen timer senere holdt han et langt foredrag om kampen for nasjonalparken og dens betydning, kun avbrutt av den andre telefonen fra Helga Gunnarsdóttir i løpet av kort tid. Det ble mange telefoner fra venner og bekjente den dagen, og på kvelden holdt han et foredrag for alle i matsalen, fortalte Siw Fjelstad.

Høsttakkefesten ble avsluttet med at Sverre M. Fjelstads tidligere kollega fra Naturredaksjonen i NRK, Ulf Myrvold, fortalte om sitt store forbilde og viste utdrag fra Sverres naturprogrammer. Mange av programmene ligger også tilgjengelig på NRK-spilleren på nettet. Et intervju med Sverre fra 2007 ble publisert om igjen i 2024, og det er et fint sted å starte.

Ola Elvestuen ønsker at Sverre M. Fjelstads livsverk skal markeres i et kommende nasjonalparksenter. Her diskuterer han saken med tv-legendens datter Siw.

Ola Elvestuen ønsker at Sverre M. Fjelstads livsverk skal markeres i et kommende nasjonalparksenter. Her diskuterer han saken med tv-legendens datter Siw. Foto: Bjarne Røsjø

Bildene:
Ingen nasjonalparkfest uten nasjonalpark-kake! Foto: Bjarne Røsjø.

Harald Bratland Carlsen var initiativtaker til den flotte fotoutstillingen i Bøler kirke. – Det var en ære å få bidra med utstillinga «Østmarka nasjonalpark – mer enn bare trær» i konfirmantsalen, sa Carlsen. Foto: Torbjørn Andersen.