Stolpejakt er en aktivitet som kombinerer turgåing, kultur, og opplevelser i naturen. Den fredelige jaktformen var opprinnelig fokusert om nærmiljøene, men har etter hvert også spredt seg ut i mer tradisjonelt skogsterreng og i fjellet. Ved årsskiftet 2021/2022 hadde Foreningen Stolpejakten registrert over 234000 stolpejegere nasjonalt, og disse hadde til sammen besøkt stolper over 17 millioner ganger.
Sist vinter ble Østmarkas Venner (ØV) kontaktet av Oppsal Orientering, fordi de hadde lyst til å samarbeide om plassering av stolper i Østmarka.
– Vi så veldig positivt på den henvendelsen fordi Stolpejakten er en lavterskel-aktivitet som bidrar til at flere folk kommer seg ut i Marka. Orienteringsmiljøet er også en interessant samarbeidspartner for oss og vi har mange felles medlemmer, forteller styreleder Helga Gunnarsdóttir i ØV.
Resultatet ble at foreningene ble enige om å plassere elleve stolper rundt Nøklevann, på steder som både er fine turmål og har historisk interesse. Alle stolpene kan nås med rullestol eller med barnevogn, og ved å skanne QR-koden kan du lære mer om historien til stedet du besøker.
Stolpejakt i flere kommuner
Stolpejakten er et nasjonalt tiltak med en egen nettside som har mye informasjon om aktiviteter i flere kommuner rundt Østmarka. Der framgår det blant annet at Østmarka orienteringsklubb arrangerer stolpejakt i både Lørenskog, Lillestrøm og Rælingen. Bækkelaget SK Orientering har plassert en av sine stolper ved Sandbakken.
Enebakk kommune og dugnadsgjengen ENØX har plassert 31 stolper i Flateby-området, mange av dem i Østmarka.
Ola Dilt
Oppsal orientering har også arrangert turorienteringen Ola Dilt i Østmarka siden 1967. Dette var en av de første turorienteringene i Norge, og de fleste postene ligger vest for Elvåga-vassdraget.
Kjell «Stakan» Staxrud (1925-2019) var Ola Dilt personlig de første årene. I 2001 ble han æresmedlem i ØV, først og fremst på grunn av sitt utrettelige arbeid for å få folk i alle aldre til å bruke Østmarka mer.
I år har Norges orienteringsforbund kommet med en ny app som skal brukes for turorientering. Via den vil Ola Dilt gi mulighet til digitale kart, i tillegg til den vanlige konvolutten med fysiske kart. Den nye løsningen gir mulighet til å se hvor man beveger seg på kartet på mobilen. I år lanserer Ola Dilt også en «grønn» tur. Denne er ment for de som er ferske i orientering, de som har med seg barnevogn, eller de som ønsker en lett tur i Haraløkka-området i Oslo.
For de fleste traverne som er vant til kart, er det tradisjonell orientering med et kart i hånda som er det viktigste. På jakt etter poster er det mange perler å oppdage i Østmarka, særlig utenfor stiene. Det å oppdage nye plasser gir glede, sammen med mestringsfølelsen det gir når posten er funnet. Noen er fornøyd når de finner en post på turen, mens andre skal ta alle postene på en runde før de er ferdige med dagens tur.
Orienteringsklubb med historie
Oppsal orientering ble startet i 1940. Klubben var Norges største orienteringsklubb på 70-tallet. Etter noen litt stillere år, har klubbens ungdomssatsing gjort Oppsal til den største i deltagelse på hovedlandsleiren og i hovedløpet for aldersgruppa 14 til 16 år. Målrettet trening med fokus på sosialt fellesskap for råtasser under 12 år har gitt en flott ungdomsgruppe med gode sportslige resultater både nasjonalt og internasjonalt.
Ekteparet Knut (1922-1976) og Tullik Valstad (1924-2018) var to ildsjeler i klubben. Knut hadde kunnskap om kart og var viktig for at klubbens kart holdt høy kvalitet. Han fikk i 1965 startet kioskdrift på Mariholtet, på dugnad med orienteringsgruppa. Tullik bidro til et ungdomsarbeid der bredde og idrettsglede var fokus, og hun var med på å få reist Milorg-bautaen på Sarabråten i 1946. Tullik var også med på å dra i gang det historiske Sarabråten-spillet, som ble uroppført i 1976. Hun ble utnevnt til æresmedlem i ØV i 2008.
Tekst: Runar Thorstensen og Bjarne Røsjø