Til hovedinnhold

13.10.24

ØV frykter rasering av nærskog

Nærskogen til mange mennesker i Rælingen kan bli ødelagt. Landbrukskontoret har godkjent Losby Bruks søknader om 15 hogster spredt over et område på totalt 245 dekar i skogsområdet fra Blystadlia til Bjønnåsen i Rælingen.

Frodig granskog like nordøst for Åmotsetra. Her skal det hogges. Foto: Øyvind Pettersen.

Losby Bruk har på visse vilkår fått tillatelse av Regionalt landbrukskontor til omfattende hogst i området Blystadlia til Bjønnåsen i Rælingen. Området det skal hogges i, er nærskogen til mange mennesker og dessuten et mye brukt turområde til store befolkningsgrupper i Rælingen, Lillestrøm og Lørenskog.

Det er åpenbart at hogstene vil endre landskapets karakter og dermed redusere opplevelsesverdiene. Spesielt gjelder dette flatehogstene. Dessuten kan hogstavfall og kjøreskader gjøre området uframkommelig i flere år framover.

ØV har sendt to klager

Østmarkas Venner (ØV) har klaget på disse hogsttillatelsene i to brev sendt i august og oktober til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

– Etter vår oppfatning er de godkjente hogstplanene i strid med markaforskriften som regulerer skogbruket i Oslomarka, og den såkalte PEFC skogstandard som Losby Bruk er sertifisert etter, sier ØVs nestleder Øyvind Pettersen og fortsetter:

– Vi besluttet derfor å klage på vedtaket om å tillate flatehogst, og dessuten krevde vi at det måtte benyttes mer skånsomme hogstformer enn gruppehogst i tre av de andre hogstene. Vi ba om at klagen ble gitt oppsettende virkning slik at disse hogstene ikke blir igangsatt mens Statsforvalteren behandler vår klage.

Dette vakre teppet blir rasert dersom hogstplanene gjennomføres. Foto: Øyvind Pettersen.

Svært mye brukt område

De mange stiene på kryss og tvers, både blåmerkete og umerkete, viser at området er svært mye brukt. Utkjøringen av tømmeret vil delvis skje i traseer som i dag er mye brukte blåmerkete stier. Hovedstien til Bjønnåsen vil derfor nok en gang på kort tid bli sterkt ødelagt av kjøreskader

Tre av bestandene er granskog på henholdsvis 100, 105 og 110 år. Skogen er å anse som naturskog som ikke har vært flatehugget og er av den grunn verdifull for både naturopplevelse og biologisk mangfold.

Startet med ni hogstgodkjennelser

I slutten av juli mottok ØV kopi av landbrukskontorets godkjenning av ni hogster, og det førte til ØVs første klage.

Hogstene skal gjennomføres innenfor et område begrenset av Blystadlia i nord, Bjønnåsen i sør, veien til Åmotdammen i vest og anleggsveien til Marikollen i øst.

Tre av hogstene er flatehogster som grenser til hverandre, med et samlet areal på 50 dekar. Av de øvrige seks er tre såkalte skjermstillingshogster, det vil si at det settes igjen mellom 16 og 40 trær per dekar, og tre er gruppehogster, som er hogst av små flater opp til omlag to dekar.

Kart som viser områdene der det skal hogges.

Savner vurdering av samlede konsekvenser

I midten av september ble ØV oppmerksom på at ytterligere seks hogster var innvilget av Landbrukskontoret. Disse vil selvfølgelig bidra til ytterligere ødeleggelser av området.

– Det totale omfanget av disse 15 hogstene i området blir meget stort. Vi kan ikke se at de samlede konsekvensene for friluftsliv, naturopplevelse, landskap og naturmangfold av alle hogstene er vurdert når disse er blitt godkjent av landbrukskontoret, sier Pettersen og fortsetter:

– Samme dag som den andre klagen ble sendt, mottok vi – ironisk nok – kopi av landbrukskontorets oversendelse av den første klagen til Statsforvalteren. Landbrukskontoret gir oss ikke medhold på noen punkter, tvert imot mener de fortsatt at «hogsten ikke medfører en vesentlig ulempe for friluftslivet i området, avslutter Øyvind Pettersen.