Til hovedinnhold

06.10.24

Startet som jubileumsgave – nå er det tradisjon

Turen startet som en jubileumsgave da Østmarkas Venner ble 50 år i 2016. Til årets Speiderhyttetur 12. og 13. oktober er det bestilt 1800 merker.

På Speiderhytteturen 2024 kan du besøke 43 hytter. Blåhaug er en av hyttene i år også. Foto: Speiderhytteturen.

– Ingunn Nylund i Østmarkas Venner (ØV) spurte meg om speiderne ville gjøre noe i forbindelse med ØVs jubileum. Kanskje vi ville ha pølsegrilling eller andre aktiviteter på Skullerud? Jeg foreslo å lage en Speiderhyttetur, sier Karen Johanne Strømstad, som var ansvarlig for Speiderhytteturen fra 2016 til 2021.

Startet i 2016

Østmarkas Venner (ØV) og Ingunn Lian Nylund som var prosjektleder for 50 årsjubileet tente på Strømstads idé. Speiderhytteturen som ble gjennomført høsten 2016 ble en stor suksess.

– Speiderhytteturen startet i 2016 og vi gjentok den i 2017. Fra 2018 ble turen en tradisjon. Det som startet som en 50-årsgave til ØV har utviklet seg til et godt arrangement for mange flere. Det har kommet nye hytter til – også utenfor Østmarka, sier Strømstad.

Årets Speiderhyttetur arrangeres 12. og 13. oktober med 43 hytter som kan besøkes. Det er kommet til fire nye hytter sammenliknet med 2023.

– Nå er det så mange hytter at det ikke lar seg gjøre å rekke over alle på en helg. Men det er en ypperlig anledning til å sette sammen en tur som passer for deg og ditt turfølge, sier Strømstad.

I oppstartsåret var det en tur med åtte hytter fra Bysetermåsan til Skullerud. De åtte hyttene var: Bysetra, Totemkoia, Pølsebua, Blåhaug, Torsmosen, Sølvstua, Tårnet og Oterstua.

Det å kunne gå inn i hyttene mente arrangørene også ville være flott – og dette er noe som er videreført. Speiderne får mulighet til å vise frem sin hytte og være vertskap for alle som kommer forbi. Hver hytte har funnet sine spesialiteter.

Tretjernskoia, Siggerud speidergruppe. Foto Susanne Agard Aas.

Byr på godsaker

I hytta ved navn Tårnet fikk turdeltakere kjøpt blåbærsuppe. Sølvstua hadde bestemt seg for å steke lapper. Blåhaug ville lage kringler.

– Gjennom dette kan vi vise fram noe fra hver hytte. De som passerte de åtte hyttene fikk også en god opplevelse, sier Strømstad.

Hun kommer selv til å være vertskap på Blåhaug under årets Speiderhyttetur.

– Jeg håper mange kommer innom. Vi skal bake gode kringler. Det å åpne hyttene og skape stemning gir mye energi, sier Strømstad.

Pølsebua serverer naturlig nok pølser. Andre hytter byr eksempelvis på pinnebrød og en kaffekopp.

Karen Johanne Strømstad, Anne Sjømæling og Marianne Jess byr på nybakt kringle på Blåhaug. Foto: Heidi Ryen.

Har bestilt 1800 merker

Solveig Schytz har de tre siste årene vært koordinator for Speiderhytteturen.

– Turen startet som et initiativ fra speiderne i Oslo. De senere årene har flere speidergrupper ønsket å bli med blant annet i Follo og på Romerike. Vi har etter hvert også tatt med hytter utenfor Østmarka, sier Solveig Schytz,

Hun forteller at de forventer mange mennesker i forbindelse med årets tur, og speidere er veldig opptatt av å samle merker.

– Vi har derfor bestilt 1800 merker, men tar ikke for gitt at alle blir delt ut. Det er heller ikke alle turgåere som ønsker merker. Dette er et lavterskelarrangement hvor alle som vil kan delta og det kan være hyggelig bare å besøke en hytte, sier Schytz.

Egil Engen har vært en ivrig deltaker på Speiderhytteturen opp gjennom årene. Han besøkte faktisk alle hyttene på turen i en årrekke.

– Det er morsomt å se den energien hans, men like morsomt er det å se speiderpatruljer, familier, venninnegjenger, og mennesker i alle aldre som besøker hyttene, sier Strømstad.

Egil Engen har vært en ivrig deltaker på turene. Foto: Bjarne Røsjø.

ØV og speiderne har mye til felles

Hun mener ØV og speiderne har mye til felles siden de deler Østmarka.

– Østmarka betyr mye for speidergruppene. Vi er veldig glade for å kunne bruke friluftslivet og skogen som ramme for speiderarbeidet, sier Strømstad og fortsetter:

– Speiderne lærer å tenne bål, spikke, sove under åpen himmel, navn på trær og planter og mye annet. Jeg har lært mye om sporløs ferdsel og respekt for naturen gjennom min egen speidertid, sier Strømstad.

– Hva tenker du om at deler av Østmarka nå er vernet som nasjonalpark?

– Det har vært imponerende å følge arbeidet som skulle til for at dette ble en realitet. All honnør til Østmarkas Venner. Det var et veldig ambisiøst mål at Østmarka skulle bli vernet, og det kjennes trygt for fremtiden at vi nå har et område underlagt bestemmelsene i en nasjonalpark, sier Strømstad.

«Speidernes mor»
Karen Johanne Strømstad som var initiativtaker til Speiderhytteturen sammen med Østmarkas Venner har vært engasjert i Nordstrand-speiderne helt siden hun flyttet til Oslo. Hun var også generalsekretær i Norges speiderforbund fra 2007 til 2012. Lokalt omtales hun av flere som «Speidernes Mor».

– Det er hyggelig å bli kalt speidernes mor og snart er jeg vel speidernes bestemor? Generasjonene fyker av gårde. De jeg hadde som unge speidere er nå foreldre selv, sier Strømstad.

Hun har i 2024 et frivillig verv i Norges speiderforbund der hun leder komiteen for utvikling av de nasjonale speidereiendommene.

Relaterte lenker

Besøkte 24 hytter på en helg (Østmarkas Venner)

Speiderhytteturen 2024 (nettsiden)