– Her i Østmarkas Venner er det stor jubel over at kommunestyret i Enebakk vil verne disse verdifulle og flotte områdene som nasjonalpark, sier en begeistret styreleder Helga Gunnarsdóttir.
Hun sender en spesiell takk til ordfører Christopher Leiknes som har fått til større begeistring i Enebakk over nasjonalparken.
– Det hadde vært hyggelig hvis ordføreren kunne guidet en tur sammen med Østmarkas Venner når vernet er vedtatt!
Ordføreren: – Vi tar vår del av ansvaret
Ordfører sier dette til ØVs nettside dagen etter kommunestyremøtet:
– Jeg er glad for at flertallet i kommunestyret stiller seg bak kommunedirektørens anbefaling om å tilby 1600 dekar av Enebakk kommuneskoger til frivillig vern og mulig utvidelse av Østmarka nasjonalpark. Historien om Enebakk er historien om Østmarka og vi tar med dette vår del av ansvaret med å bevare denne sårbare naturen for fremtidige generasjoner, sier Christopher Leiknes og fortsetter:
– Jeg ser frem til den videre prosessen sammen med Statsforvalteren. Erstatningen for det vernede arealet skal vi bruke til å tilgjengeliggjøre natur og naturopplevelser i Enebakk. Det kan bety rullestolvennlige badeplasser, godkjente bålplasser og andre tiltak som gjør at enda flere får oppleve det naturen vår kan tilby, både i nasjonalparken og utenfor, sier ordfører Christopher Leiknes.
Utvidelse etter innspill fra Statsforvalteren
Østmarka nasjonalpark ble opprettet gjennom vernevedtak 10. november 2023. Oslo kommune eier areal som er vernet som nasjonalpark, og dette arealet grenser inn til kommuneskogen til Enebakk. Denne kommuneskogen omfatter blant annet administrativt vernet areal på Kristenseteråsen.
Det var denne skogen Enebakk først ønsket å verne da formannskapet i møte 27. november 2023 vedtok å tilby Kristenseteråsen til utredning for frivillig vern.
I etterkant kom det forespørsel fra Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus om det kunne være interessant for Enebakk kommune å se på muligheten for å utrede vern av et større areal som omfattet både Vikholåsen og Melketangene inn mot Forfoten.
Stort flertall i kommunestyret
Saken ble behandlet i teknisk utvalg i Enebakk kommune 3. september 2024. Deretter ble den behandlet i formannskapet 9. september og til slutt i kommunestyret 23. september med følgende vedtak:
«Enebakk kommune tilbyr områdene Kristenseteråsen, Melketangene og Vikholåsen som frivillig vern slik at de kan bli en del av Østmarka nasjonalpark. Det er skissert til å kunne gi en erstatning på 7,1 millioner kroner.
Midlene settes av i fond for utvikling av kommunens tilgjengeliggjøring og tilrettelegging for friluftsliv og naturopplevelse. Forutsetningene for vernet er:
- Områdene får samme rammebetingelser for friluftsliv som i nasjonalparken på nordsiden.
- Det forutsettes at Enebakk kommune får erstatning for skogområdene.»
Senterpartiet skapte dramatikk
Før forslaget ble vedtatt ble det imidlertid litt dramatikk.
Senterpartiet hadde nemlig kommet med alternative forslag i siste liten. De ønsket å ta bort Melketangene fra det tilbudte vernet. SP hadde i tillegg et forslag om presisering som gjelder hensynssonene rundt området.
De ekstra forslagene førte til at det måtte gruppemøter til før voteringen. Men begge forslagene til SP ble nedstemt, da representantene var tilbake i kommunestyret.
Området kommunen ønsker å verne
Områdene som nå er vedtatt å tilby til frivillig vern er Kristenseteråsen (840 dekar), Vikholåsen (467 dekar) og Melketangene (325 dekar). Totalt dreier det seg om areal på 1633 dekar som kan bli en del av Østmarka nasjonalpark.
Områdene Kristenseteråsen og Vikholåsen er gammelskogdominerte mens det er noe yngre skog på Melketangene. De første områdene domineres av skog av lav og middels bonitet, mens skogen på Melketangene har gjennomgående best bonitet.
Kristenseteråsen:
Avgrensningen er forenklet og endret litt i forhold til det som er kartfestet i skogbruksplanen:
- Antall knekkpunkter og buktninger på vestsida er redusert noe, men grensa følger i prinsippet den som ligger i skogbruksplanen.
- I øst er grensa lagt slik at den legges i Rottjern og utløpsbekken sørover.
Vikholåsen:
Her følger grensa skillet mellom gammelskog og yngre skog, og det er naturlige terrengdetaljer som gir dette skillet.
Melketangene:
- Avgrensningen går i vest mot Rottjern og utløpsbekken – dvs. mot Kristenseteråsen.
- I øst går området til Vesle Forfoten og Forfoten
- I sør er grensa lagt nord for traktorvei/driftsvei inn mot Forfoten.
Østmarka nasjonalpark og Enebakk
Østmarkas Venner (ØV) lanserte ideen om en nasjonalpark i Østmarka 2012. Bystyret i Oslo behandlet saken første gang i mars 2013 og gikk inn for saken med 55 mot fire stemmer. De andre kommunene rundt Østmarka gikk imot planene i første omgang.
Lokalvalget i 2015 førte til at Østmarka-kommunene fikk nye kommunestyrer, og det ble flertall for en nasjonalpark-utredning i både Oppegård, Ski, Rælingen og Lørenskog. Men i desember 2016 stemte flertallet i Enebakk kommunestyre fortsatt nei til utredning.
Det politiske flertallet i Enebakk holdt på motstanden også etter lokalvalget i 2019, men partiene AP, SV, MDG og V utgjorde etter hvert et stort mindretall som var positive til nasjonalparken.
Etter kommunevalget høsten 2023 fikk Enebakk et nytt flertall med en ordfører fra AP og varaordfører fra Høyre. Høyre skiftet standpunkt i nasjonalparksaken og dermed var det et stort og positivt flertall for vern. Formannskapet i Enebakk vedtok i møte 27. november 2023 å tilby det administrativt vernede området Kristenseteråsen til utredning for frivillig vern.
Etter en forespørsel fra Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus er vern av et større areal utredet. Kommunestyret i Enebakk ønsker nå at vernet skal omfatte både Kristenseteråsen, Vikholåsen og Melketangene inn mot Forfoten.
Relaterte lenker
Enebakk vil verne 800 mål skog på grensen til Østmarka nasjonalpark (ØVs nettside)
Østmarkas Venner: Temaside med våre artikler om nasjonalparken
Hele saken til kommunestyret (Enebakk kommune)