Til hovedinnhold

31.08.24

Bydelspris til «nasjonalparkens mor»

Bydelsprisen for Østensjø bydel 2023 tildeles Østmarkas Venners styreleder Helga Gunnarsdóttir – eller «nasjonalparkens mor» som hun også kalles.

Helga med blomster fra styret i Østmarkas Venner etter at en viktig milepæl i arbeidet med nasjonalparken var nådd. Foto: Bente Lise Dagenborg.

Formålet med bydelsprisen er å stimulere all frivillig innsats og kulturaktivitet i bydelen og være en oppmuntring til lokalt engasjement, nyskaping og ekstraordinær innsats.

Tillitsvalgt i ØV i 25 år

Bydelsprisen tildeles enkeltpersoner eller lag/organisasjoner som over lengre tid har gjort en vesentlig innsats for bydelens befolkning og kulturlivet gjennom frivillig innsats og engasjement.

En jury på tre personer bosatt i Bydel Østensjø, utpekt av bydelsutvikling, miljø- og kulturkomiteen, vurderte aktuelle kandidater og fattet vedtak om hvem prisen skulle tildeles.  Prisen i år går til Helga Gunnarsdóttir.

Hun har vært tillitsvalgt i Østmarkas Venner i mange år først som styremedlem fra 1999-2007, og senere som nestleder og styreleder siden 2017. Hun har blant annet vært svært sentral med å få på plass en nasjonalpark i Østmarka i tillegg til mange andre saker hun har jobbet med.

«Nasjonalparken i Østmarka har mange fedre, men bare en Mor. Helga som er styreleder i Østmarkas Venner»

– Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland under åpningen av nasjonalparken i mai

– En uvurderlig leder og «nasjonalparkens mor»

Nasjonalparken er også sentral i begrunnelsen for tildelingen av prisen:

«Helga har vært en uvurderlig leder for Østmarkas Venner, spesielt i årene før nasjonalparken ble vedtatt. Hun har vist enestående kunnskap, kløkt og evne til å skape dialog. Statsforvalter Svarstad Haugland har til og med kalt henne «nasjonalparkens mor».

Siden 2017 har Helga ledet Østmarkas Venner og vært styremedlem i mange år før det. Hun har viet all sin tid og energi til å gjøre Østmarka tilgjengelig for bydelens innbyggere, samtidig jobbet for å verne og bevare viktige skogsområder som hele Østensjøs befolkning nyter godt av. I et år hvor vi har åpnet Østmarkas nasjonalpark fortjener hennes innsats en pris fra bydelen som takk for innsatsen.»

 

 

Nasjonalparken ble vedtatt av Kongen i statsråd 10. november 2023. Helga overrekker klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen boka Hyllest til Østmarka da vedtaket ble feiret på Rustadsaga samme dag. Foto: Vilde Eriksen Bjerknes.

 

– Veldig hyggelig!

– Hva tenker du om å få en slik pris?

– Det er først og fremst veldig hyggelig å bli satt pris på av min egen bydel, sier Helga Gunnarsdóttir, styreleder i ØV.

Hun har bodd i Østensjø bydel siden 1981 med unntak av halvannet år på Grünerløkka.

– Jeg har derfor hatt Østmarka som min nærmeste nabo i drøyt 40 år først på Bøler. Siden 1991 har jeg bodd ett konglekast fra markagrensa på Bogerud, sier Gunnarsdóttir.

Takker bydelen, styret, ansatte og støttespillere

Styrelederen i ØV setter stor pris på at alt det frivillige arbeidet som hun har nedlagt blir anerkjent, og håper det kan være til inspirasjon for andre.

– Jeg kan skrive under på at det ofte har vært vanskelig å være den som gir naturen og det enkle og egenorganiserte friluftslivet en stemme. Men en svale gjør ingen sommer. Uten det fantastiske styret mitt, de ansatte og mange andre som har støttet oss hadde vi ikke fått dette til. Tusen takk til Østensjø bydel for prisen og til alle dere som har støttet oss i arbeidet med å gjøre drømmen om nasjonalpark til virkelighet!, sier Helga Gunnarsdóttir.

 

Prisen overrekkes på årsmarkeringen for Østmarka nasjonalpark i Bøler kirke 12. november. Vinneren får en sjekk på 15 000,- og et kunstverk.